Skip to main content

Και όμως, το μέλασμα σβήνει!

Τα πρωτοποριακά πρωτόκολλα της Tzouma Clinic αντιμετωπίζουν το μέλασμα και μηδενίζουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων υποτροπών.

Το μέλασμα είναι οι διάχυτες δυσχρωμίες που έχουν καφέ-γκρι απόχρωση και παρατηρούνται κυρίως στο μέτωπο, στα πλάγια της μύτης, στο άνω χείλος και στις παρειές. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι οι σκούροι “λεκέδες” που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη. Το χρώμα τους δεν οφείλεται σε συγκέντρωση μελανίνης στην επιφάνεια του δέρματος όπως στις πανάδες. Ωφείλεται σε κύτταρα που δυσλειτουργούν στις κατώτερες στοιβάδες. Γι’ αυτό και το μέλασμα δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες λεύκανσης των πανάδων αλλά χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Συχνότερα εμφανίζεται στα πρόσωπα των γυναικών. Μπορεί να είναι επιφανειακό δηλαδή επιδερμιδικό, βαθύ δηλαδή xοριακό ή και μεικτό. Οι ιατροί της κλινικής είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αν πρόκειται για μέλασμα. Αν ναι, ποια είναι η έκταση του και το βάθος του προβλήματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση της ειδικής ψηφιακής λυχνίας fotofinder για την βαθιά ανάλυση του δέρματος ή του μηχανήματος δερμοανάλυσης Visia.

– Αιτίες εμφάνισης μελάσματος

Η κληρονομική προδιάθεση είναι σημαντική στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο δεν υπάρχει πάντα. Σημαντικοί παράγοντες είναι η έκθεση στον ήλιο. Ο σκούρος φωτότυπος δέρματος καθώς και η λήψη φωτοευαίσθητων φαρμάκων όπως ισοτρετινοϊνη, κορτιζόνη, αντισυλληπτικά. Είναι ιδιαίτερα συχνή η εμφάνιση μελάσματος σε ορμονικές διαταραχές. Εξωγενή λήψη ορμονών καθώς και στην κύηση. Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μετά την εγκυμοσύνη τους εμφάνισαν δυσχρωμίες στο πρόσωπο τους και τις αποκαλούν “μάσκα της εγκυμοσύνης”.

– Η φιλοσοφία της Dr Αναστασίας Τζούμα σχετικά με την αντιμετώπιση του μελάσματος

Η ιατρός Αναστασία Τζούμα έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με το μέλασμα. Έχει μελετήσει εκατοντάδες περιστατικά αλλά και το δικό της μέλασμα επίσης. Γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μελανοκύτταρα που βρίσκονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος ενώ οι περισσότερες θεραπείες λεύκανσης αφορούν την επιφάνεια και δεν έχουν συχνά αποτέλεσμα, εφάρμοσε το δικό της θεραπευτικό πρωτόκολλο. «Στο μέλασμα οφείλουμε να ακολουθήσουμε ένα ήπιο θεραπευτικό πρωτόκολλο και να μην προχωρήσουμε σε επιθετικές μεθόδους από την αρχή. Αυτές θα έχουν γρήγορο μεν αποτέλεσμα, όμως και γρήγορη υποτροπή, οπότε η εικόνα του γίνεται τελικά χειρότερη από πριν. Για ν’ αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο, ξεκινάμε από την πιο ήπια τεχνική. Αν αυτή δεν αποδώσει, προχωράμε στις επόμενη που είναι λιγότερο ελαφριά. Αν χρειαστεί, συνεχίζουμε με άλλη μέθοδο με πιο αποτελεσματική απ’ όλες το μαγικό pico laser». Σε όλα τα πρωτόκολλα αρχίζουμε την προετοιμασία του δέρματος με μία ειδική κρέμα.Εείτε έτοιμη είτε χειροποίητη στο φαρμακείο, η οποία μπορεί να περιέχει γλυκολικό οξύ, ρετινόλη ή υδροκινόνη, ανάλογα με την περίπτωση. Διαθέτουμε επίσης ειδικά προϊόντα θεραπείας του μελάσματος. Σε ορό ή κρέμα, με τρανεξαμικό οξύ. Το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και με την μεγαλύτερη ασφάλεια για τον σκοπό αυτό. Επίσης και προϊόντα θεραπείας αλλά και προετοιμασίας του δέρματος βοτανικής προέλευσης. Αυτάε είναι τα Is Clinical, ιδανικά για περιόδους όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός. Επίσης είμαστε από τα ελάχιστα ιατρεία στην Ευρώπη που έχουν τα εξειδικευμένα ιατρικά προϊόντα για το μέλασμα του Dr. Zein Obagi από το Los Angeles. Ο Dr. Zein Obagi έχει μελετήσει το μέλασμα επί σειρά ετών προτού παρουσιάσει με επίσημες επιστημονικές μελέτες τα εκπληκτικά προϊόντα για τη θεραπεία. Οι ιατροί της Tzouma Clinic είναι εκπαιδευμένοι από το Dr. Zein Obagi για την εφαρμοργή των θεραπευτικών του πρωτοκόλλων καθώς και την χρήση των προϊόντων του ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν ασθενείς που βλέπουν βελτίωση μόνο με μία κρέμα. Συχνά μπορεί να δοθεί και συμπληρωματική θεραπεία με χάπια στα πιο απαιτητικά περιστατικά. 

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της Τzouma Clinic για το μέλασμα

– Melan Off Protocol by Tzouma Clinic

Πρόκειται για ελαφριά πίλινγκ, από 2 έως 4 συνεδρίες με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων. Συνδυάζονται  με microneedling με χρήση ρετινόλης ή άλλων λευκαντικών ουσίων όπως τρανεξαμικό οξύ. Ένα πρωτοποριακό συστατικό το οποίο καταπολεμά την συγκέντρωση μελανίνης στην επιδερμίδα. Η επαναστατική αυτή θεραπεία απομακρύνει την μελανίνη η οποία είναι συγκεντρωμένη ακόμα και στα κατώτερα επίπεδα της επιδερμίδας. Αναστέλλει την παραγωγή της επηρεάζοντας τους μηχανισμούς της μελανογέννεσης και προάγει ένα ομοιόμορφο χρωματικό τόνο εξαλείφοντας ορατά τις δυσχρωμίες. To δέρμα αμέσως μετά την θεραπεία είναι ελαφρώς ερυθρό. Σύμπτωμα που θα υποχωρήσει τις επόμενη ημέρα. Ενδέχεται να υπάρξει πολύ ελαφρύ ξεφλούδισμα το οποίο θα κρατήσει για 1 έως 2 ημέρες. 

– Mela Peel Forte Dermaceutic

Πρόκειται για ένα πήλινγκ μεσαίου βάθους της γνωστής Γαλλικής εταιρείας Dermaceutic Laboratories. Έχει απόλυτη ένδειξη στα πιο βαθιά περιστατικά μελάσματος. Εφαρμόζεται συνήθως μία συνεδρία ή περισσότερες, αν κριθεί απαραίτητο. Απαιτεί μικρό χρόνο αποθεραπείας γιατί συνοδεύεται από ήπια έως μέτρια απολέπιση. Ανάλογα με την περίπτωση και το θεραπευτικό πρωτόκολλο που έχει επιλέξει ο ιατρός. To αρχικό πήλινγκ προετοιμασίας είναι το Activa peel forte το οποίο περιέχει Αζελαϊκό οξύ, Σαλικυλικό οξύ, Φερουλικό και Φυτικό οξύ – ph 1.41. Το διάλυμα του melapeel που ακολουθεί περιέχει Λακτικό, Σαλικυλικό, Φυτικό και Κοζικό οξύ, Ρετινόλη, Αρβουτίνη – ph 2.23 σε ιδανικές συγκεντρώσεις για χρήση στην αισθητική δερματολογία. Αυτό το πήλινγκ πρέπει να μείνει 6 ώρες στο δέρμα. Στη συνέχεια η θεραπεία γίνεται στο σπίτι. Αρχικά με μία αναπλαστική κρέμα για την πρώτη εβδομάδα. Στη συνέχεια με τη Mela Cream η οποία περιέχει τα ίδια συστατικά με το πίλινγκ αλλά σε μειωμένη συγκέντρωση. Η Mela Cream περιλαμβάνεται στο κόστος της θεραπείας και δίνεται στον ασθενή μετά το τέλος της συνεδρίας.

– iS Clinical Prodigy Peel System P3

Πρόκειται για πίλινγκ νέας γενιάς που έχει ορατή και μόνιμη δράση κατά του μελάσματος. Ο συνδυασμός λακτικού, σαλικυλικού, κιτρικού οξέος και ρεσορκινόλης προκαλεί ελεγχόμενη βλάβη στο δέρμα με αποτέλεσμα να διεγείρεται η φυσιολογική αναπλαστική λειτουργία του. Ο χρόνος της αποθεραπείας εξαρτάται από την κατάσταση του δέρματος. Η απολέπιση συνήθως κρατάει 10 μέρες. Οι αλλαγές γίνονται ορατές από την πρώτη κιόλας εφαρμογή και για να ολοκληρωθούν χρειάζονται τρεις επαναλήψεις σε απόσταση 6 έως 8 εβδομάδων μεταξύ τους. Το πρωτόκολλο P3 System απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν κάνει άλλες λευκαντικές θεραπείες στο παρελθό ή έχουν πιο βαθύ και επίμονο μέλασμα, ή είναι καλά προετοιμασμένοι με προϊόντα και γνωρίζουν ότι θα έχουν αποθεραπεία.

– Discovery Pico laser

Είναι τα μόνo λέιζερ που μπορεί να περάσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Εκεί δηλαδή που βρίσκεται το μέλασμα, προκειμένου να διασπάσει τα διεγερμένα μελονύτταρα. Να τα απομακρύνει, να ενεργοποιήσει το κολλαγόνο και να διορθώσουν έτσι τις χρωματικές αλλοιώσεις. Όλα αυτά, χωρίς να καταστρέψει τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος αφήνοντας σημάδια γήρανσης ή δυσχρωμίες. Επίσης, είναι τα μόνο που έχει επίσημη έγκριση από το fda για την αντιμετώπιση του μελάσματος. Εφαρμόζονται με ειδικά θεραπευτικά εξατομικευμένα πρωτόκολλα σε όλα τα δύσκολα και ανθεκτικά περιστατικά μελάσματος μόνο από τους ιατρούς της κλινικής. Το Discovery Pico laser διαθέτει 3 διαφορετικά laser για την αντιμετώπιση των μελαχρωματικών βλαβών. Στοχεύει επιλεκτικά τα μελανοσώματα που υπάρχουν στο μέλασμα, ακόμα και στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Μέσω της υψηλής θερμικής ενέργειας που μεταφέρει διασπά τη μελανίνη σε μικροσκοπικά σωματίδια. Με το Discovery Pico laser είναι η πρώτη φορά που ο χρόνος των χτυπημάτων γίνεται σε picosecond! Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε υψηλότερη ένταση εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση ακόμα και των ανθεκτικών μορφών μελάσματος. Μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς το laser δεν έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της επιδερμίδας και δεν καταστρέφεται το υγιές δέρμα. Αμέσως μετά ακολουθεί η εφαρμογή σε όλο το πρόσωπο του fractional pico laser. Το οποίο συνδυάζει την επαναστατική τεχνολογία του fractional και τον παλμό σε picosecond. Με τον τρόπο αυτό διεγείρονται οι μηχανισμοί ανάπλασης του δέρματος, το μέλασμα απομακρύνεται με απόλυτα ασφαλή τρόπο. Χωρίς καμία επιπλοκή, και ξεκινά η σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης. Το αποτέλεσμα είναι μια ανανεωμένη επιδερμίδα, ενώ προοδευτικά το πρόσωπο γίνεται λαμπερό, χωρίς δυσχρωμίες.

– Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για την αντιμετώπιση του μελάσματος με Pico Laser 

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το βάθος και την ανθεκτικότητα του μελάσματος. Επίσης παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των συνεδριών είναι το χρώμα του δέρματος αλλά και συχνά προηγούμενες θεραπείες που μπορεί να έχουν επηρεάσει αρνητικά την κλινική εικόνα. Συνήθως χρειάζονται 2-3 συνεδρίες ενώ ιδιαίτερα συχνά αρκεί και μία μόνο συνεδρία.

– Είναι επώδυνη θεραπεία το Pico Laser για την θεραπεία του μελάσματος;

Η θεραπεία δεν είναι καθόλου επώδυνη και γίνεται πολύ καλά ανεκτή. Στην Tzouma Clinic συστήνουμε την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας 20 – 30 λεπτά πριν τη θεραπεία για να κάνουμε την διαδικασία εντελώς ευχάριστη για όλους.

– Πώς θα είναι το δέρμα αμέσως μετά την θεραπεία του μελασμάτος με Pico Laser

Αμέσως μετά την εφαρμογή του pico laser το δέρμα θα είναι ήπια ερυθρό. Η ερυθρότητα υποχωρεί τις πρώτες ώρες μετά την συνεδρία και η επαναφορά στην καθημερινότητα είναι άμεση. 

– Ποτέ θα δω αποτελέσματα από την θεραπεία του μελάσματος με Pico Laser

Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά από τις πρώτες ημέρες μετά την συνεδρία με εντυπωσιακά υγιές και λαμπερό δέρμα. Το μέλασμα υποχωρεί προοδευτικά. Το κυριότερο χωρίς πιθανότητες υποτροπής όπως με άλλα laser αλλα και την σωστή παράλληλα καθοδήγηση των ιατρών της κλινικής.

“Το μέλασμα μπορεί να μηδενίσει αρκεί να το σεβαστούμε και να του φερθούμε ευγενικά”

DR. ANASTASIA TZOUMA

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΑΣΜΑ

You cannot copy content of this page