Μυκητιάσεις

Μυκητίαση είναι η προσβολή του δέρματος, των νυχιών ή του τριχωτού από μύκητες. Αφορά και τα δύο φύλα και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία.

Ανάλογα με το είδος του μύκητα που προκαλεί τη λοίμωξη, οι μυκητιάσεις διακρίνονται σε:

  • Δερματοφυτίες: Οφείλονται σε δερματόφυτα και αποτελούν τις συχνότερες μυκητιασικές λοιμώξεις. Τα δερματόφυτα μεταδίδονται στον άνθρωπο από άλλο μολυσμένο άνθρωπο, από ζώο ή από το χώμα.
  • Καντιντίασεις: Οφείλονται στον ζυμομύκητα κάντιντα και αποτελούν τη δεύτερη σε συχνότητα μυκητιασική λοίμωξη. Οι καντιντιασικές λοιμώξεις ευνοούνται από την ύπαρξη υγρασίας στην επιδερμίδα.
  • Πιτυροσπορώσεις: Η πιο κοινή μυκητιασική λοίμωξη λόγω πιτυρόσπορου είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση. Χαρακτηρίζεται από καφέ ή λευκωπές κηλίδες, συνχά κνησμώδεις, στην πλάτη και το θώρακα. Είναι μη μεταδοτική και εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μυκητίασης;

Η ανοσοκαταστολή λόγω χρόνιων παθήσεων, ο σακχαρώδης διαβήτης, η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών, η λήψη κορτιζόνης, η υγρασία, η ζέστη και η κακή υγιεινή προδιαθέτουν στην εκδήλωση μυκητίασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυκητίασης;
  • Μυκητιάσεις δέρματος: Οι μυκητιάσεις δέρματος μπορεί να εμφανιστούν στον κορμό, στα χέρια, στα πόδια, στις μηροβουβωνικές πτυχές. Χαρακτηρίζονται από κνησμό, αίσθημα καύσου και την εμφάνιση ερυθρών ωοειδών πλακών με περιφερική απολέπιση και τάση περιφερικής επέκτασης.
  • Μυκητιάσεις τριχωτού: Χαρακτηρίζονται από κνησμώδεις αποψιλωτικές πλάκες-περιοχές στο τριχωτό χωρίς τρίχες ή φλεγμονώδεις πυώδες βλάβες. Μπορεί να συνυπάρχει λεμφαδενοπάθεια. Η μυκητίαση τριχωτού παρατηρείται συχνότερα στα παιδιά.
  • Ονυχομυκητίαση: Τα νύχια εμφανίζονται πεπαχυσμένα, με ορατές δυσχρωμίες ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις υπάρχει αποκόλληση από το υποκείμενο υγιές δέρμα.