Skip to main content

Κονδυλώματα

Τόσο οι ορατές όσο και οι λιγότερο εμφανείς βλάβες που προκαλεί ο ιός HPV πρέπει να θεραπεύονται.

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι ασυμπτωματικές κλινικά βλάβες οι οποίες γίνονται ορατές σαν βλατίδες ή οζίδια που εμφανίζονται στην πρωκτογεννητική περιοχή. Προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ο χρόνος επώασής τους είναι από λίγες εβδομάδες έως μήνες ή ακόμη και χρόνια.

– Ποια είναι η αιτία;
Ο ιός HPV, στον οποίο οφείλονται τα οξυτενή κονδυλώματα, έχει πάνω από 150 στελέχη (ογκογόνα και μη ογκογόνα). Τα κονδυλώματα οφείλονται σε μη ογκογόνα στελέχη, όμως στην περιοχή των κονδυλωμάτων μπορεί να συνυπάρχουν και ογκογόνα στελέχη του HPV που σχετίζονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του κόλπου, του αιδοίου και του πέους. Επομένως η άμεση αντιμετώπιση τους είναι αναγκαία.

– Ποια είναι η εικόνα τους;
Οι βλάβες που προκαλεί ο HPV ιός μπορεί να είναι σε λανθάνουσα φάση δηλαδή να μην υπάρχουν κλινικά και υποκλινικά βλάβες παρά μόνο ο ιός ο οποίος δεν φεύγει ουσιαστικά ποτέ. Μπορεί επίσης να είναι σε υποκλινική φάση όπου είναι ορατές οι βλάβες μόνο με τοπική εφαρμογή οξικού οξέος και τέλος μπορεί να είναι κλινικές με την τυπική εικόνα των κονδυλωμάτων.

– Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Οι παράγοντες οι οποίοι ευνοούν την ανάπτυξη του ιού και την μετάπτωση από το ένα κλινικό στάδιο στο άλλο, είναι ό,τι έχει να κάνει με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το κάπνισμα, η υπερβολική κόπωση, η κακή διατροφή, το stress, ο διαβήτης, το AIDS κτλ. συμβάλλουν στην επιδείνωση της κλινικής πορείας του ασθενούς. Σε αντίθετη περίπτωση, η μικρή ηλικία, η καλή συστηματική υγεία και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να βοηθήσουν στην υποστροφή του ιού και τη μετάπτωσή του σε λανθάνουσα φάση, όπου μπορεί να παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια ή και για πάντα.

– Πώς γίνεται η διάγνωση;
Στις γυναίκες χρησιμοποιούμε ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς, ειδικά φώτα και δερματοσκοπικά όργανα για να εντοπίζουμε όλες τις βλάβες, ακόμα και τις υποκλινικές που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, ώστε να τις θεραπεύουμε και αυτές, για να μην αποτελέσουν εστία μεταδοτικότητας και αιτία υποτροπών στο μέλλον. Πριν την εξέταση, προηγείται πάντα επιμελές κούρεμα στην περιγεννητική περιοχή, ώστε η έντονη τριχοφυΐα να μην εμποδίζει τον εντοπισμό όλων των βλαβών. Οι κλινικές βλάβες πρέπει να θεραπεύονται. Οι υποκλινικές βλάβες, οι οποίες είναι ορατές μόνο στην κολποσκόπηση, πρέπει να παρακολουθούνται ή και να θεραπεύονται εγκαίρως όπου χρειάζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση. Αντίστοιχα στους άνδρες γίνεται πεοσκόπηση και ουρηθροσκόπηση για να αποτραπεί η αναμετάδοση του ιού σε περιπτώσεις υποκλινικών βλαβών.

– Σε ποιες περιοχές εμφανίζονται;
Στους άνδρες, τα κονδυλώματα εντοπίζονται στην περιοχή της ουρήθρας, του πέους, του όσχεου, του εφηβαίου, καθώς και στη βουβωνική και περιπρωκτική περιοχή. Καθώς τα κονδυλώματα μεταδίδονται και με το στοματικό σεξ, μπορεί να προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο και τον φάρυγγα. Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα προσβάλλουν το αιδοίο, τον κόλπο, το εφήβαιο, καθώς και την περιπρωκτική, την περινεϊκή και τη βουβωνική χώρα. Σε περίπτωση στοματικού έρωτα, τα κονδυλώματα είναι πιθανό να εμφανιστούν στην εσωτερική πλευρά του άνω και κάτω χείλους, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο και τον φάρυγγα.

– Πώς προλαμβάνονται;
Το εμβόλιο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) καλύπτει ένα μέρος, τους κυριότερους τύπους, από τους ογκογόνους ιούς προσφέροντας προφύλαξη από τα οξυτενή κονδυλώματα που σχετίζονται με τους συγκεκριμένους τύπους αλλά και από τις προκαρκινικές γεννητικές αλλοιώσεις και τον καρκίνο του τραχήλου.

– Πώς θεραπεύονται;
Η θεραπεία εκλογής είναι ανάλογη με την περίπτωση. Ως θεραπευτικό πρωτόκολλο συνήθως γίνεται εφαρμογή κρυοθεραπείας, διαθερμοπηξίας ή Laser CO2. Ο δερματολόγος επιλέγει το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο. Σε αρκετές περιπτώσεις θα δοθεί είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με τις προηγούμενες θεραπείες, κρέμα ιμικουιμόδης. Παράλληλα θα χρειαστεί ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή και αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν ενεργοποίηση του ιού.

You cannot copy content of this page