Skip to main content

Γυροειδής Αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου ο ίδιος ο οργανισμός στρέφεται εναντίον των τριχικών θυλάκων και τους καταστρέφει.

H γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση μορφή τριχόπτωσης η οποία εκδηλώνεται με μία ή περισσότερες στρογγυλές ή ωοειδείς, αποψιλωμένες (χωρίς τρίχες) πλάκες που εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, στο γένειο ή σπανιότερα σε άλλα σημεία του σώματος. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά άνδρες και γυναίκες. Υπολογίζεται ότι το 44% των ασθενών με γυροειδή αλωπεκία εκδήλωσε τη νόσο πριν την ηλικία των 20 ετών.

– Ποια είναι τα αίτια της γυροειδούς αλωπεκίας;

Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου ο ίδιος ο οργανισμός στρέφεται εναντίον των τριχικών θυλάκων και τους καταστρέφει. Ως πιθανές αιτίες έχουν προταθεί η γενετική προδιάθεση και οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το έντονο stress, ο φόβος, η απώλεια αγαπημένου προσώπου. Συχνά η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να συνυπάρχει με ατοπική δερματίτίδα, λεύκη, ή θυρεοειδίτιδα.

– Ποια είναι τα συμπτώματα της γυροειδούς αλωπεκίας;

Η γυροειδής αλωπεκία εκδηλώνεται με μία ή περισσότερες στρογγυλές ή ωοειδείς, λείες, άτριχες πλάκες που εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, στο γένειο, στα φρύδια ή σπανιότερα στις βλεφαρίδες, στις μασχάλες, στα πόδια και στα γεννητικά όργανα. Επειδή η γυροειδής αλωπεκία συνήθως δεν συνοδεύεται από κανένα άλλο σύμπτωμα-σπάνια κάποιοι αναφέρουν αίσθημα καύσου ή φαγούρας στα σημεία των πλακών- οι περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται λόγω ενός «κενού» στα μαλλιά που παρατήρησε κάποιος συγγενής ή ο κομμωτής. Λιγότερο συχνά σε κάποιους μπορεί να εκδηλωθεί με διάχυτη τριχόπτωση και να μιμείται την τελογενή ή ανδρογενετική αλωπεκία. Εκτός από τις τρίχες, η γυροειδής αλωπεκία, στις σοβαρότερες μορφές της μπορεί να προσβάλει και τα νύχια. Τα νύχια μπορεί να εμφανίσουν βοθρία, λευκονυχία, κοιλονυχία.

– Ποια είναι τα είδη της γυροειδούς αλωπεκίας;
  • Η γυροειδής αλωπεκία διακρίνεται σε 4 κλινικές μορφές ανάλογα με την έκταση και τη μορφή των προσβεβλημένων περιοχών.
    Εντοπισμένη γυροειδής αλωπεκία: Αποτελεί την πιο συχνή μορφή και χαρακτηρίζεται από μια ή περισσότερες πλάκες γυροειδούς αλωπεκίας στο τριχωτό. Έχει την καλύτερη πρόγνωση.
    Οφίαση: Χαρακτηρίζεται από απώλεια των τριχών ινιακά.
    Ολική γυροειδής αλωπεκία: Χαρακτηρίζεται από απώλεια όλων των τριχών του κεφαλιού.
    Καθολική γυροειδής αλωπεκία: Χαρακτηρίζεται από απώλεια όλων των τριχών του σώματος. Έχει τη δυσμενέστερη πρόγνωση.
– Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας γίνεται με την κλινική εξέταση και το τριχοριζόγραμμα.
Στο ψηφιακό τριχοριζόγραμμα δερματοσκοπούνται οι τρίχες και εν συνεχεία οι εικόνες αναλύονται αυτόματα μέσω ενός σύγχρονου λογισμικού προγράμματος Τzoumaclinic-Fotofinder που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία των τριχοθυλακίων. Η κατάστασή τους (αριθμός, ποιότητα, πάχος της τρίχας) καταγράφεται πλήρως κάθε 3 ή 6 μήνες, γεγονός που μας βοηθάει να συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα της αγωγής που προτείνουμε, αφού με τον τρόπο αυτό μας δίνεται η δυνατότητα καταγραφής κάθε τετραγωνικού εκατοστού στην επιφάνεια του κεφαλιού, τόσο πριν όσο και μετά τη θεραπεία.
Κάθε τριχοριζόγραμμα αποτελεί καταγραφή και μέτρηση των ακόλουθων στοιχείων:

  • Αριθμού των τριχοθυλακίων που ήδη υπάρχουν
  • Του αντίστοιχου αριθμού τριχών
  • Πάχους των τριχών
  • Αριθμού των μονών τριχοθυλακίων

Για την διάγνωση της ουλωτικής αλωπεκίας, εκτός από το τριχοριζόγραμμα συστήνεται η λήψη βιοψίας. Σε αμφίβολες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί η λήψη βιοψίας για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και την σωστή θεραπεία.

– Πως αντιμετωπίζεται η γυροειδής αλωπεκία;

Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας είναι αρκετές. Ωστόσο, λόγω της απρόβλεπτης εξέλιξης της γυροειδούς αλωπεκίας καμία φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να εγγυηθεί πλήρη επανέκφυση τριχών ούτε αποφυγή υποτροπής της νόσου. Παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών είναι η κλινική μορφή της γυροειδούς αλωπεκίας, η ηλικία εμφάνισης και η εκδήλωση αλλοιώσεων στα νύχια. Στην πλειοψηφία των ασθενών με εντοπισμένη γυροειδή αλωπεκία παρατηρείται επανέκφυση των τριχών με ή χωρίς θεραπεία σε διάστημα 1 έτους. Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας περιλαμβάνουν τοπικά ή συστηματικά κορτικοστεροειδή, ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών, ανοσοθεραπεία, εφαρμογή ανθραλίνης ή μινοξιδίλης, αυτόλογη μεσοθεραπεία, κυκλοσπορίνη, μεθοτρεξάτη.

– Εναλλακτικές θεραπεία στην Τzouma Clinic για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκία

Φωτοθεραπεία: Σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν ή δεν επιθυμούν καμία φαρμακευτική ή ενέσιμη θεραπεία, μπορεί να εφαρμοσθεί ως μονοθεραπεία η φωτοθεραπεία Dermalux. Αποτελεί μια αποτελεσματική ,ασφαλή και ανώδυνη θεραπεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών γυροειδούς αλωπεκίας.

You cannot copy content of this page